Γάμος - Διαζύγιο
4 λόγοι που μας κάνουν επιρρεπή στο διαζύγιο
Η φλόγα της αγάπης είναι ευαίσθητη και άστατη. Ακούω συχνά ιστορίες ανθρώπων που χωρίζουν γιατί έχουν αναπτύξει ερωτικές σχέσεις έξω από το γάμο τους.
Υπάρχουν κυρίως τέσσερις λόγοι που διακυβεύουν το γάμο και την αγάπη και ωθούν στο διαζύγιο.
1. Έχουμε παντρευτεί από έρωτα
Έχουμε παντρευτεί από έρωτα , έχουμε δώσει όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης έχουμε κοινά όνειρα και στόχους, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, έχουμε κάνει παιδιά μαζί και η ζωή κυλά…
Έρχονται οι πρώτες δυσκολίες: η διαφορετικότητα μας, τα καθημερινά προβλήματα, η ρουτίνα, οι παρεμβάσεις από τους γονείς και τους φίλους, η αδυναμία προσαρμογής μας σε νέες καταστάσεις, η μη αντοχή μας στο στρες, οι ακάλυπτες ανάγκες μας που γίνονται όλο και πιο πολλές και πιο έντονες, η συναισθηματική και σωματική αποξένωση, η απουσία ερωτικής ζωής, οι αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις καθώς και τα προβλήματα που απορρέουν από τα παιδιά. Όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουμε πιεσμένοι ο ένας από τον άλλον και μένουμε στο γάμο και περιμένουνε να καταλάβει «ο άλλος» και να δει τα λάθη του … μέχρι που μια ευκαιριακή ροζ ιστορία να εμφανιστεί σε κάποιον από του δύο μας.
Σημειωτέων ότι είναι τυχαίο το ποιός θα «ανοίξει» πρώτος την πόρτα στο 3ο πρόσωπο. Σημασία έχει ότι και οι δυο έχουν πάψει προ πολλού να νιώθουν καλά και να χαίρονται στο γάμο τους. Αυτός εξάλλου είναι και ο κύριος λόγος που επιτρέπει την «είσοδο» του τρίτου στο γάμο (και ίσως το διαζύγιο).
Μοιράζουμε κάρτες ευθυνών και αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε ως εδώ!
Ο γάμος ως θεσμός δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να λειτουργήσουμε και να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μας. Αυτό βέβαια δεν γίνεται ¨από μόνο του¨. Εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι αλληλεπιδρούμε και οφείλουμε να διεκδικούμε αλλά και να προσφέρουμε αγάπη, ενδιαφέρον και χρόνο στον σύντροφο μας. Ας λάβουμε υπόψη ότι εάν η αγάπη και ο σεβασμός μειωθούν τότε ο γάμος θα αποδυναμωθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι σαν μια μικρή φλόγα. Χρειάζεται διαρκώς προσοχή και φροντίδα για να παραμείνει αναμμένη, ώστε να φωτίζει!
2. Δεν εξαρτόμαστε πια ο ένας απ' τον άλλο.
Είτε ως γυναίκες είτε ως άνδρες είμαστε πλέον σε θέση να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Αυτό μας δίνει όλο και πιο πολύ την δυνατότητα να εγκαταλείπουμε δυσλειτουργικές σχέσεις.
Τόσο το γεγονός αυτό, όσο και το ότι το διαζύγιο δεν στιγματίζει πλέον κοινωνικά όπως στο παρελθόν τον άνδρα και την γυναίκα, μας αφήνει το περιθώριο στο να τολμούμε να χωρίσουμε. Αυτό μερικές φορές είναι σωτήριο τόσο για την δική μας ζωή όσο και για την ζωή του συντρόφου και των παιδιών μας. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι περιπτώσεις όπου γίνεται κακή και βιαστική χρήση αυτής της δυνατότητας.
3. Ζούμε περισσότερο από ποτέ.
Ο μέσος όρος ηλικίας του γάμου στις αστικές περιοχές είναι 25 - 28 για τις γυναίκες και 30 - 32 για τους άνδρες. Με διάρκεια ζωής 85 και πλέον χρόνια, είναι δυνατόν να είναι παντρεμένος κανείς για 60 και πλέον χρόνια. Υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και σίγουρα με κάποια προβλήματα άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα εφόσον οι άνθρωποι περνούν πάνω από 60 χρόνια μαζί σε μια σχέση.
Πόσο πιθανόν είναι λοιπόν να μην «χαθεί» το ζευγάρι μέσα σε αυτά τα τόσα πολλά χρόνια κοινής πορείας;
Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να μένουμε συντονισμένοι ο ένας με τον άλλον να ενημερώνουμε τον σύντροφό μας να του επιτρέπουμε να ζει μαζί μας και όχι παράλληλα με εμάς, να μοιραζόμαστε ενδιαφέροντα, χαρές, στιγμές καλές και άσχημες μαζί του. Ας αλλάξουμε την στάση ζωής «περιμένω να το κάνει ο άλλος…» με αυτή του «ας κάνω πρώτα εγώ αυτό που θέλω να μου κάνει ο άλλος… »
4. Έχουν αλλάξει οι ρυθμοί της ζωής και ο τρόπος εργασίας.
Αυτό είναι ένα εντελώς νέο κοινωνικό φαινόμενο που ποτέ δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εργάζονται έως και πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα.
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την εργασία, το κείμενο από ένα φίλο, η συνομιλία με έναν συνεργάτη, η προθεσμία που είναι για αύριο, η πώληση που πρέπει να τελειώνει απόψε......
Η ανάγκη για συνεχή διαθεσιμότητα έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις είναι ιδίως στις μέρες μας όλο και πιο αυξημένη.
Συσκευές που επιτρέπουν την επικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα) είναι ανοιχτές όλο το 24ωρο, παρεμποδίζοντας την οικογενειακή και την προσωπική ζωή μας.
Για να υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο ο ένας στο άλλον χωρίς παρεμβολές από τρίτους.
Για να προφυλάξουμε την σχέση μας θα πρέπει να ορθώσουμε κάποια προστατευτικά. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρονικά στο κρεβάτι και το κινητό τηλέφωνο πρέπει να κλίνει το βράδυ και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, μας μπορούμε ακολουθώντας συγκεκριμένες συμπεριφορές, να φροντίσουμε από κοινού να κρατήσουμε κλειστές τις πόρτες εξόδου από το γάμο, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση της χαράς και της ευτυχίας.
Βασιλική Λιάφου ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Γλυφάδα - Γάμος - Διαζύγιο |