ψυχολογος

ψυχολογία
 
βιογραφικό
 
ψυχοθεραπεία
 
άρθρα ψυχολογίας
 
psychology links
 
επικοινωνία
 
ιατρικό απόρρητο
 
Site Map
 
ψυχολόγος
Ψυχολόγος Γλυφάδα - Ψυχοθεραπεύτρια - V. Liafou
ψυχολογος γλυφαδα M.Α. in Clinical Psychology
άρθρα ψυχολογίας άρθρα ψυχολογίας

Άρθρα ψυχολογίας

Εδώ θα βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα ψυχολογίας.

Τι είναι κρίση πανικού, συμβαίνει συχνά;

Η διαταραχή πανικού είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών. Το άτομο που υποφέρει από διαταραχή πανικού παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους. Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται κρίσεις πανικού και η διάρκεια τους είναι συνήθως μερικά λεπτά. Εκδηλώνονται χωρίς καμία προειδοποίηση και η αιτία έναρξης τους μπορεί να μην είναι γνωστή και προφανής στο άτομο.

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται σε όλες τις ηλικίες. Η συχνότητα εκδήλωσης της πρώτης κρίσης πανικού είναι μεγαλύτερη μεταξύ 20 και 40 ετών, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε και εκδήλωση σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά.
Στις γυναίκες η διαταραχή είναι 2 έως 3 φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Περισσότερα Κρίση πανικού

Τι είναι κατάθλιψη και ποια συμπτώματα έχει;

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία Έχει κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία όπως είναι η συνεχόμενη θλίψη, η κακή διάθεση, η απαισιοδοξία κ.α. Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας που θα πρέπει να αναγνωρίζεται όσο γίνεται συντομότερα έτσι ώστε και η αντιμετώπισή της να είναι καλύτερη. Η καταθλιπτική διαταραχή, προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η συχνότητα κυμαίνεται από 10% έως 25% στις γυναίκες και από 5% έως 12% στους άντρες. Επιπλέον, στους ασθενείς πάνω από 55 ετών η συχνότητα αυτοκτονία είναι τετραπλάσια της συχνότητας θανάτου του γενικού πληθυσμού. Οι ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη αναφέρουν συχνότερα πόνο και σωματικές νόσους, κάνουν περισσότερες επισκέψεις στους γιατρούς και έχουν μειωμένη συνολική λειτουργικότητα.
Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί και πρέπει να θεραπεύεται, όμως δυστυχώς ένα πολύ μικρό ποσοστό έως και 25% των ασθενών υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του καταστάσεις άγχους και
stress , καταστάσεις εντάσεων και πολλών άλλων συνθηκών κι έρχεται έτσι αντιμέτωπος με τον ρεαλισμό και την πραγματικότητα. Η ανθρώπινη υπόσταση είναι σύνθετη κι έρχεται σε σχέση μ' αυτές τις καταστάσεις ως αντίδραση που στην συγκεκριμένη περίπτωση χαρακτηρίζεται ως ψυχοβιολογική. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει σε μία δύσκολη στιγμή ασθένειας, ατυχήματος, θανάτου η ψυχή ν' αντιδράσει με κάποιον τρόπο.

Περισσότερα Κατάθλιψη

Οι γυναίκες υποφέρουν απο κατάθλιψη;

Οι γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη, σ' όλες τις χώρες του κόσμου, δύο φορές συχνότερα από τους άνδρες. Έχει διαπιστωθεί ότι στη διάρκεια της ζωής τους στο 20% των γυναικών και στο 12% των ανδρών θα εμφανιστεί καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ το 10% των γυναικών και μόλις το 5,8% των ανδρών θα νοσήσουν μέσα σ ένα έτος.

Παρά τις βιολογικές συνιστώσες στην αιτιολογία της κατάθλιψης και τις ορμονικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, πιστεύεται ότι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και τα διαφορετικά στρεσογόνα γεγονότα ζωής (τοκετοί, ανατροφή παιδιών), στα οποία εκτίθενται οι γυναίκες, διαμορφώνουν τα ποσοστά αυτά.

Τι είναι κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη (επιλόχεια κατάθλιψη);

Κατά την περίοδο αυτή η γυναίκα είναι κυκλοθυμική κι ευσυγκίνητη ενώ πολλές γυναίκες εξακολουθούν και μετά να αισθάνονται ευερέθιστες και ιδιαίτερα ευάλωτες. Η χοριακή γοναδοτροπίνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, είναι οι ορμόνες εκείνες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κι επιδρούν καθοριστικά στη διάθεση της γυναίκας κατά την περίοδο αυτή ενώ η αίτιο-παθογένεια της κατάθλιψης πριν αλλά και μετά τον τοκετό ίσως να είναι το βιολογικό υπόστρωμα της νέας μητέρας. Κάποιοι παράγοντες που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη κατάθλιψης κατά την εγκυμοσύνη είναι η κατάχρηση ουσιών, το ατομικό ή και οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, οι πολύ νέες μητέρες τα οικονομικά προβλήματα, το άγχος κ.α.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη θεραπεία, πέρα από την υποστήριξη της ασθενούς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη θεραπεία της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι ένας πρώτος τρόπος, λοιπόν, είναι η γυναίκα να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να έχει (να κάνει ο,τι έκανε πριν από την εγκυμοσύνη).

Επειδή η κατάθλιψη μπορεί συχνά να στραγγίξει την επιθυμία και την ενέργεια μιας γυναίκας, οι έγκυοι γυναίκες με την αναταραχή δεν μπορούν να επιδιώξουν την κατάλληλη προ γενέθλια προσοχή. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τη 14η εβδομάδα, όταν το σώμα βρίσκει μια ορμονική ισορροπία, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Πολλές γυναίκες όμως εξακολουθούν και μετά να αισθάνονται ευερέθιστες και ιδιαίτερα ευάλωτες.

Η επιλόχεια, λοιπόν, θλίψη διαρκεί λίγο και είναι ελαφριάς βαρύτητας. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία στην επιλόχεια κατάθλιψη. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη, τη γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία, και τη διαπροσωπική ψυχοθεραπεία. Κανένα τρέχον δεδομένο δεν υποστηρίζει ότι η επιλόχεια κατάθλιψη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τη μη επιλόχεια κατάθλιψη.

Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες ενός χωρισμού;

Η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου και η αρμονία στις ερωτικές μας σχέσεις είναι ζητήματα που καθημερινά απασχολούν τους σύγχρονους ανθρώπους, και ιδιαίτερα τους νέους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η σύγχρονη εποχή είναι μια εποχή δύσκολη για τις ανθρώπινες σχέσεις. Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, συχνά, διατυπώνουν την άποψη ότι οι νέοι σήμερα έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί στην επιλογή του συντρόφου, πιο ατομικιστές και λιγότερο «συμβιβαστικοί», γεγονός που παρεμποδίζει τη δημιουργία και, πολύ περισσότερο, τη διατήρηση μια αρμονικής σχέσης ή και της συμβίωσης μεταξύ των δύο φύλων.

Αδιαμφισβήτητα, η τάση της σύγχρονης γενιάς να διεκδικεί και να έχει απαιτήσεις από το άτομο που έχει επιλέξει ως σύντροφο, είναι απόλυτα λογική. Αυτό που, όμως, αμελούν κάποιοι από εμάς είναι να θέτουν συγκεκριμένα όρια και φραγμούς στα «θέλω» και στις διεκδικήσεις τους. Σαφέστατα, δεν μπορούμε να επιλέξουμε ως σύντροφο ένα άτομο που οι στόχοι και οι επιθυμίες μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν πρέπει να αφήνουμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας να μας κάνουν εγωκεντρικούς και να γίνονται εμπόδια στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Περισσότερα Αιτίες χωρισμού

Αλκοολισμός - συνήθεια ή εξάρτηση;

Ο αλκοολισμός είναι μια απειλητική και ταυτόχρονα ύπουλη μάστιγα για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Οι επιβλαβείς συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του αλκοόλ είναι καίριας σημασίας για τους ανθρώπους που κάνουν χρήση αλλά και τον ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο τους. Έχει υπολογιστεί ότι σε ποσοστό 50% των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, η χρήση του αλκοόλ ήταν η βασική αιτία, ταυτόχρονα η κατάχρηση του αλκοόλ είναι παρούσα σε ποσοστό 50% των βιασμών και δολοφονιών. Οι άνδρες κατέχουν τα πρωτεία της κατανάλωσης σε σχέση με τις γυναίκες.

Η χρήση του αλκοόλ ξεκινά συνήθως μέσα από την κοινωνική συναναστροφή την οικογένεια και στις δυσκολότερες και αλγεινές περιπτώσεις το άτομο καταλήγει να ζει μόνο για να πίνει. Η κατάχρηση και εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια αναπτυξιακή διαδικασία η οποία ενέχει την θετική προδιάθεση του ατόμου στο αλκοόλ, στην συνέχεια το άτομο πειραματίζεται με την συχνή του χρήση κατόπιν η χρήση γίνεται υπερβολική και τέλος το άτομο αποκτά εξάρτηση από το αλκοόλ. Συνάμα, η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια σύνθετη διαδικασία που εμπεριέχει πολλούς παράγοντες: γενετικούς, κοινωνικό-πολιτισμικούς και ψυχολογικούς.

Περισσότερα Αλκοολισμός

Τι είναι ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και πιο συχνά ακούγεται από την επιστημονική κοινότητα ο όρος ψυχοσωματικό σύμπτωμα, ψυχοσωματική αιτία, ψυχογενής αιτιολογία κλπ. Τι εννοούμε όμως λέγοντας ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι λιγότερο αληθινά από τα καθαρά σωματικά συμπτώματα ούτε αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του ανθρώπου που υποφέρει από αυτά. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, έχουν σάρκα και οστά, είναι υπαρκτές σωματικές διαταραχές ενώ απαιτούν την ίδια ίσως και περισσότερη προσοχή από τα υπόλοιπα. Η βασική διαφορά τους έγκειται στο αίτιο που υποκινεί το βασικό σωματικό σύμπτωμα. Σαφέστατα δεν είναι το πιο εύκολο να ξεχωρίσουμε αν μια γαστρίτιδα, ένας κολικός του εντέρου, μια δερματίτιδα και άλλες ενοχλήσεις είναι αποκλειστικά και μόνο ψυχογενούς αιτιολογίας. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι τα αίτια να άπτονται της παρουσίας πολλών παραγόντων ένας βασικός εκ των οποίων είναι και ο ψυχολογικός.

Περισσότερα Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Επικοινωνία γονέα - παιδιού

Συνήθως όταν επικοινωνούμε με τα παιδία χρησιμοποιούμε έναν από τους εξής 12 τρόπους:

1. Διατάζουμε, δίνουμε εντολές
Εδώ λέμε στο παιδί μέσω μια εντολής ποια συμπεριφορά να ακολουθήσει
Π.χ «δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι οι γονείς, εσύ πρέπει να κάνεις τα μαθήματα σου».

2. Προειδοποιούμε, απειλούμε.
Λέμε στο παιδί τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν εάν κάνει κάτι συγκεκριμένο.
Π.χ. «εάν τολμήσεις να παραβείς τις εντολές μου τότε θα το μετανιώσεις».

Περισσότερα Επικοινωνία γονέα - παιδιού

Αϋπνία

Η αϋπνία αναφέρεται σε μια ανικανότητα να κοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι, ή σε μια τάση να ξυπνάτε πολύ νωρίς ή να έχετε μια κακή ποιότητα ύπνου.

Η παροδική αϋπνία δεν απαιτεί θεραπεία αν τα επεισόδια διαρκούν μόνο λίγες ημέρες μέσα σε έναν χρόνο. Για παράδειγμα, αν η αϋπνία οφείλεται σε μια προσωρινή αλλαγή στο πρόγραμμα σας, το βιολογικό ρολόι του ατόμου θα επανέλθει στο φυσιολογικό του με τη δική σας βοήθεια βέβαια.

Περισσότερα Αϋπνία

Θλίψη και απώλεια

Η απώλεια, κάποιου (συγγενή ή φίλου) ή σε κάτι που σας αρέσει ή ενδιαφέρεστε είναι πολύ επώδυνη. Μπορεί να χρειαστεί αντιμετωπίσετε όλα τα είδη των δύσκολων συναισθημάτων και μπορεί να νιώθετε ότι ο πόνος και η θλίψη που αντιμετωπίζετε δεν θα αφήσει ποτέ. Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε μια σημαντική απώλεια. Όμως, ενώ δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να θρηνήσει κάποιος ένα χαμό, υπάρχουν υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο που, με τον καιρό, μπορεί να αποχωρίσει και σας επιτρέψει να προχωρήσετε.

Περισσότερα Θλίψη - απώλεια

Τι είναι το στρες;

Το στρες είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή η σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν νιώθεις στρες το σώμα σου είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος σου πυροδοτείτε από πολλαπλές σκέψεις.

Ο καθένας μας εκτίθεται καθημερινά σε στρες καταστάσεις. Το στρες μάλιστα μπορεί να είναι και θετικό - το λεγόμενο ευ στρες - όταν καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε σπάνια (ή μόνο μερικές φορές) και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και μας ενεργοποιεί για να αντεπεξέλθουμε στις όποιες καταστάσεις. Όσο ποιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο μας είναι να αντιμετωπίσουμε της καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Περισσότερα Τι είναι το στρες

Τι είναι φοβία; Ποια τα είδη φοβίας;

Με τον όρο Φοβία δηλώνεται ο φόβος ενός ατόμου, ο οποίος συνεχίζει να υφίσταται, παρ' όλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος.
H φοβία ενός ατόμου μπορεί να οφείλεται είτε σε μια άσχημη εμπειρία, είτε σε άγχος ενδεχόμενης αποτυχίας, είτε σε άλλες αιτίες. Τα αποτελέσματα πάντως είναι σίγουρα δυσάρεστα εφόσον το άτομο αναγκάζεται να αποκόβεται από δραστηριότητες που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη φοβία και να ζουν σε άγχος ή ακόμη και πανικό όταν πρόκειται να το αντιμετωπίσουν.
Σε κάθε είδος φοβίας το άτομο μπορεί να πάθει κρίση και να μην καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του. (πηγή wikipedia)

Οι τρεις συνηθέστεροι τύποι του όρου Φοβία είναι :
1) η κοινωνική φοβία (φόβος της δημόσιας ομιλίας, συνάντηση με κάποιους ανθρώπους ή άλλες κοινωνικές καταστάσεις)
2) η αγοραφοβία (φόβος του να είσαι σε ανοιχτό χώρο)
3) ειδικές φοβίες (φόβος συγκεκριμένων αντικειμένων ή καταστάσεων).
Μερικές από τις φοβίες περιλαμβάνουν:
Tο φόβο της δημόσιας ομιλίας ή άλλες κοινωνικές καταστάσεις (κοινωνική φοβία ή διαταραχή κοινωνικού άγχους ), ανοιχτούς χώρους (αγοραφοβία), τους κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία), του αίματος, των ζώων (ζωοφοβία), της δέσμευσης (φοβία δέσμευσης), την οδήγηση, τις αράχνες, τα φίδια, το ύψος (ακροφοβία), τα μικρόβια και άλλα.
Οι νάνοι, τα έρημα σπίτια, τα πόδια και γενικά το κάτι μη φυσιολογικό (κατά μια έννοια) είναι κάποια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά φοβίας και μπορεί να θεωρηθεί παράξενο ή περίεργο, αλλά από κάποιους μπορεί να είναι εξίσου επώδυνο, όπως οι φοβίες που είναι πιο συχνές.
Η αγοραφοβία συχνά συνυπάρχει με διαταραχή πανικού (κρίση πανικού).

Γάμος και διαζύγιο.

Οι 4 λόγοι που μας κάνουν επιρρεπή στο διαζύγιο!

Η φλόγα της αγάπης είναι ευαίσθητη και άστατη. Ακούω συχνά ιστορίες ανθρώπων που χωρίζουν γιατί έχουν αναπτύξει ερωτικές σχέσεις έξω από το γάμο τους.
Υπάρχουν κυρίως τέσσερις λόγοι που διακυβεύουν το γάμο και την αγάπη.

1. Έχουμε παντρευτεί από έρωτα ! (και όμως…)

Περισσότερα Γάμος - διαζύγιο

Βασιλική Λιάφου - ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια γλυφάδας.

Αμοργού 30 - Ανω Γλυφαδα ( νότια προάστια Αθήνα )

Τηλ. 6984158515

social media

linkedinhttp://gr.linkedin.com/pub/vasiliki-liafou/3b/b71/1a0
facebookΒασιλική Λιάφου - Ψυχολόγος Γλυφάδα - Ψυχοθεραπεύτρια
twitter https://twitter.com/VasilikiLiafou
blogspothttp://vliafou.blogspot.gr/
google plus
https://plus.google.com/104733964270470601513/posts


  Αϋπνία
  Θλίψη - Aπώλεια
  Kρίση πανικού
  Κατάθλιψη
  Aιτίες χωρισμού
  Αλκοολισμός
  Ψυχοσωματικά συμπτώματα
  Γονέας - παιδιά
  Στρες
  Γάμος - διαζύγιο

ψυχολογία

βιογραφικό

ψυχοθεραπεία

άρθρα ψυχολογίας

psychology links

επικοινωνία

ιατρικό απόρρητο

Site Map

by ψυχολογος γλυφαδα - Vasiliki Liafou @ 2012 - 2023